Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą
Zawsze się udają!
Zapiekane ziemniaczki to prosta potrawa, która zawsze się udaje 123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag wędzonego boczku
- 6 cebul dymek
- natka pietruszki
- słodka papryka
- 20 dag sera żółtego
- masło
- oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, gotuj 15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, posyp słodką papryką, oregano i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty.
2. Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub zieloną sałatą.