Ziemniak nadzwyczajny

Placki, frytki, kotleciki, chipsy - ziemniak niejedno ma imię. To postawa jadłospisu Polaków, ale przez wielki nie nauczyliśmy się, że ugotowane tak po prostu są nudne.

Podsmażamy, zapiekamy albo podajemy z sosem - szybko, tanio i bardzo smacznie. Można je jeść będąc na diecie, bo niedawno naukowcy oddali honor tym warzywom, przerywając dotychczasowe spekulacje na temat ich tuczących właściwości. Rada dla tych, których nie przekonali: podsmażane ziemniaki są mniej kaloryczne, gdy przygotowuje się je na teflonowej patelni posmarowanej łyżeczką oleju.

Zasmażane z warzywami

Ziemniaki ugotowane w mundurkach (łupinkach) obieramy ze skórki, kroimy w plastry, smażymy 10 minut na maśle. Dodajemy obrane, pokrojone szparagi oraz tak samo przygotowaną cukinię. Smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy 10 dag rozmrożonego groszku i smażymy kolejne 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy tartym serem i bazylią.

Z kurkami, prosto z patelni

Ziemniaki w mundurkach obieramy, kroimy w plastry. Na łyżce masła smażymy pokrojony w kostkę boczek (ok. 10 dag), dorzucamy ziemniaki i smażymy 10 minut. Po upływie tego czasu na patelni powinny znaleźć się krążki z dwóch cebul. Ziemniaki odsuwamy na kraj patelni, na wolne miejsce dajemy łyżkę masła i 25 dag kurek. Gdy grzyby się usmażą, łączymy je z pozostałą zawartością patelni i doprawiamy do smaku. Za chwilę robimy w potrawie wgłębienia i wbijamy w nie po jajku. Smażymy jeszcze 8 - 10 minut pod przykryciem.

Kotleciki

75 dag ziemniaków myjemy i gotujemy ok. 20 minut w mundurkach. Lekko solimy wodę. Po upływie tego czasu obieramy i ścieramy na tarce. Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Mieszamy z ziemniakami, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy z tego jednolitą masę. Smażymy z niej placki na 3, 4 łyżkach oleju.

Purée z czosnkiem

Kilogram ziemniaków obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy z 8 - 10 ząbkami czosnku około 20 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody, odparowujemy je. Czosnek tłuczemy razem z ziemniakami. Szklankę wody pozostałej po gotowaniu mieszamy z 8 łyżkami oliwy i wlewamy do purée jeszcze chwilę je gotując i mieszając. Uwaga: purée nie powinno być mieszane przy pomocy miksera, ponieważ ten sposób wytrącana jest niego skrobia - jeden z najważniejszych składników odżywczych.

Zapiekanka

W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy plastry boczku, równo je zakrywając. Ugotowane ziemniaki oraz parówki kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Wszystko układamy naprzemiennymi warstwami w naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy i zapiekamy aż ziemniaki i cebula będą miękkie.

Z twarożkiem

Ziemniaki myjemy. Kroimy wzdłuż na połówki. Solimy w środku i dajemy tam pół łyżki masła. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika lub do żaru grilla lub ogniska. W międzyczasie przygotowujemy twarożek. Ser biały ze śmietaną lub serek homogenizowany mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki są już miękkie, wymagamy je z folii, rozkładamy połówki na talerzu, a na nie kładziemy około 2 łyżeczek twarożku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas