Ziemniaki faszerowane

Mielone w doborowym towarzystwie.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
  •  ostra papryka
  •  natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj mięso, przyprawy, smaż 10 minut. Marchew obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa, wymieszaj, smaż 2 minuty.

Reklama

2. Ziemniaki przekrój na połówki, wydrąż z nich środki. Miąższ posiekaj drobno, wymieszaj z mięsem i marchewką, lekko podsmaż. Ziemniaki nadziewaj farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 30 minut w temp. 180˚C. Podawaj na ciepło z jogurtem i majonezem oraz sałatką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje