Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami z grilla

Jakub Kuroń przekonuje, że grillować możemy nie tylko mięso i kiełbasy. Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami według jego przepisu na znakomita propozycja na tanie i zdrowe danie.

"Sezon na grilla trwa cały rok" - mówi PAP Life popularny kucharz Jakub Kuroń, który namawia do eksperymentowania podczas przygotowywania potraw z grilla. Zamiast kaszanki i tłustych żeberek podaje nam przepis na faszerowane ziemniaki.

Reklama

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g pokruszonej bryndzy lub innego aromatycznego sera
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • drobno posiekanego
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i zalej wodą. Gotuj w mundurkach przez 20-25 minut, powinny być lekko twarde. Po tym czasie, odstaw ziemniaki do ostygnięcia. W misce przygotuj farsz. Wymieszaj bryndzę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (ale nie do samej skóry, łatwo jest wtedy przedziurawić skórę. Miąższ dodaj do reszty farszu i dokładnie zagnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nafaszeruj połówki ziemniaków i zawiń w folię aluminiową. Opiekaj na dobrze rozgrzanym grillu, przez 10 minut z każdej strony. Wyśmienicie smakują z sosami jogurtowymi np. tzatzikami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje