Ziemniaki pieczone z boczkiem

Pyszne danie po góralsku, które z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 8-10 dużych ziemniaków o gładkiej skórce
  • olej
  • 300 g boczku wędzonego w dość cienkich plastrach
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku.

2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż ziemniaczki się ładnie zrumienią i przestaną być surowe(ok. 40 min). W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy się nie przypalają.3 Przed podaniem ziemniaki posyp szczypiorkiem (możesz je też podać ze świeżym tymiankiem).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje