Ziemniaki pieczone z ziołami

Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.

Temu daniu trudno się oprzeć
Temu daniu trudno się oprzeć123RF/PICSEL

1. Ziemniaki i marchewki wyszorować (nie obierać!). Duże ziemniaki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połowę. Marchewki pociąć na 5-centymetrowe kawałki. Warzywa obgotować razem w osolonej wodzie 10 minut.

2. Olej połączyć z papryką, pieprzem i ziołami. Obgotowane ziemniaki i marchewki ułożyć w brytfannie, pomiędzy włożyć kiełbaski, całe pomidorki i pokrojone na ósemki cebule. Każde warzywo i kiełbasę posmarować pędzelkiem ziołową mieszanką.

3. Piec w temp. 200°C ok. 20 minut, przewrócić kiełbasę na drugą stronę i dopiekać jeszcze 20 minut. Udekorować natką pietruszki.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas