Ziemniaki z farszem pieczarkowym

Ziemniaki można zrobić na różne sposoby. Te faszerowane smakują naprawdę wyjątkowo, wystarczy zamknąć w nich kilka pieczarek. Smacznego!

Ziemniaki faszerowane są i smaczne, i zdrowe.
Ziemniaki faszerowane są i smaczne, i zdrowe. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 ziemniaków ugotowanych ze skórką
  • cebula
  • 8 pieczarek
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 8 plasterków sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek
  • słodka śmietana    

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i przekroić na połowy. Każdą połowę wydrążyć. Żółtka zmiksować  z 2 łyżkami śmietany. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć z posiekaną cebulą. Wymieszać kaszę, żółtka, pieczarki z cebulą, tarty ser, trochę miąższu z drążenia ziemniaków oraz2 łyżki śmietanki.

Farsz doprawić do smaku. Wypełnić nim połówki ziemniaków i ustawić je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na każdy ziemniak nałożyć  plasterek żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.10 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas