Zimno? Mamy na to sposób - rozgrzewające dania z bakaliami

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć wyziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii, a dzięki swym energetycznym kolorom, aromatycznym przyprawom i odżywczym bakaliom, podkręcą nasz apetyt.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicymateriały prasowe

Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą organizmowi siły i energii, a także niezbędnych i potrzebnych składników odżywczych. Dlatego w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć aromatycznych przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu czy żelaza.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Sposób przygotowania

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidorymateriały prasowe

Pomidory faszerowane ryżem w curry i suszonymi śliwkami

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na gorącej patelni smażymy cebulę z curry, dodajemy ugotowany ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekane śliwki i świeżą kolendrę oraz sól i pieprz. Farsz przekładamy do wydrążonych pomidorów. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż pomidory zmiękną i przyrumienią się.

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Pieczone warzywa
Pieczone warzywamateriały prasowe

Pieczone warzywa z żurawiną

Sposób przygotowania

Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas