Zimny sorbet na upalne lato

Ten bardzo orzeźwiający, chłodzący orzeźwiający deser pochodzi ze Wschodu, na co wskazuje nazwa, która w języku tureckim brzmi "serbat" lub "serbet".

Dawni Chińczycy wykorzystywali lód z górskich lodowców do mieszania go z miodem lub słodkimi owocami. Sorbet, jaki znamy dziś powstał natomiast we Włoszech. Został zainspirowany przepisami z azjatyckich wojaży Marco Polo. Za sprawą Katarzyny Medycejskiej zawędrował do Francji, a stamtąd do innych krajów. Może się różnić konsystencją lub stopniem zamrożenia, ale pomysł jest ten sam. Czasem nazywa się "granita", a czasem możemy kupić mrożone, miksowane owoce (najczęściej truskawki). Dzieci zaś zajadają się tzw. "wodnymi " lodami, czyli zamrożonym sokiem owocowym. W lodówkach marketów znajdziemy desery lodowe o nazwie "sorbet" - truskawkowe, malinowe, pomarańczowe, cytrynowe i jabłkowe. Te lody przygotowuje się tylko ze zmiksowanych owoców lub soku, czasem też syropu cukrowego.

Reklama

Sorbety możemy oczywiście przygotować sami w domu. Mamy wówczas pewność, że nie ma w nich aromatów identycznych z naturalnymi, przeróżnych zagęszczaczy i utrwalaczy. Nie potrzebujemy nawet maszynki do lodów, która kiedyś była w prawie każdym domu. Dziś mamy miksery, blendery i roboty. Wystarczy, jeśli zmrożone kostki lodu lub soku zmiksujemy w dobrym, przystosowanym do rozbijania lodu mikserze. Dlatego możemy użyć zwykłego cukru, bo maszyna i tak go rozetrze, choć puder jest pewniejszy. Klasyczny sorbet powinien mieć konsystencję ziarnistą. Dla osiągnięcia tego należy z zamrażarki wyjmować gęstniejącą masę i kilkakrotnie ją miksować. Do produkcji takiego sorbetu użyjmy owoców albo soku. Wersja dla dorosłych może być doprawiona aromatycznym alkoholem lub winem. To deser lekki, smaczny i zdecydowanie mniej kaloryczny, niż tradycyjne lody.

(JD)

Tu znajdziesz przepisy na wspaniałe lody i sorbety!

Dowiedz się więcej na temat: deser | lato | sorbet | lody i sorbety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje