Zimowa kawa? Przede wszystkim z piernikiem

"Rozgrzewająca, zimowa kawa to przede wszystkim kawa z piernikiem" - mówi PAP Life Monika Poleniewicz, wicemistrzyni europejskiego finału mistrzostw Barista of The Year 2016. Kawę w zimowej odsłonie proponuje ona podać z sosem piernikowym, też z pomarańczą i goździkami.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Zimowa kawa to przede wszystkim kawa z piernikiem" - przekonuje PAP Life Monika Poleniewicz, wicemistrzyni europejskiego finału mistrzostw Barista of The Year 2016 organizowanego przez Costa Coffee.

Aby przygotować kawę z piernikiem wystarczy pokruszyć go i dodać do bitej śmietany, którą dekorujemy aromatyczny napój. "Piernik można dodać też bezpośrednio do kawy" - instruuje PAP Life Poleniewicz.


Wicemistrzyni podpowiada, że do kawy można zrobić też sos piernikowy na bazie cukru. "Kwestia tego, żeby dodać odpowiednią ilość składników, by uzyskać odpowiedni smak i konsystencję" - dodaje.
Kawę zimą baristka radzi podawać też z pomarańczą czy z goździkami. "Kawa w ogóle świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi. Dla mnie typowo zimowym drinkiem będzie właśnie coś, co rozgrzewa" - kwituje Poleniewicz.

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas