Ziołowa na bulionie

Siła ziół na talerzu.

Składniki:

  • 30 dag ziół (natka, koperek, szczypiorek)
  • 8 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietanki, sól
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., pieprz
  • 50 dag ziemniaków, 6 jajek

Przygotowanie:

1. Zioła opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Odetnij zgrubiałe łodyżki, resztę drobno posiekaj.

Reklama

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę.

3. Dalej mieszając, stopniowo wlewaj do zasmażki bulion warzywny (może być z kostki). Dodaj posiekane zioła. Wsyp po sporej szczypcie soli i pieprzu (najlepiej białego). Gotuj na średnim ogniu 10 minut.

4. Po tym czasie wlej mleko i słodką śmietankę. Gotuj jeszcze chwilę razem. Zdejmij z ognia, dolej kwaśną śmietaną, wymieszaj.

5. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, utłucz. Osobno ugotuj na twardo jajka. Zupę rozlej do miseczek, włóż połówki jajek. Podawaj z ziemniakami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje