Ziołowy kurczak w warzywach

Na wyjątkową okazję przygotuj wyjątkowy obiad.

Czas przyrządzenia: 105 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 1 i 1/2 kg warzyw: ziemniaki,
  • marchewki, szalotki oraz
  • pietruszka
  • cytryna
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania


1. Kurczaka umyj. Natrzyj go solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną w ćwiartki cytrynę i rozmaryn. 

2. Czosnek obierz, pokrój na plasterki. Natnij skórę kurczaka i wsuń pod nią plasterki czosnku. Warzywa umyj, obierz, pokrój w ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż kurczaka na warzywach i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach obróć go na bok, po 20 kolejnych - na drugi bok. Na koniec obróć piersiami do góry i piecz 30 minut (w sumie ok. 90 minut). 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje