Złocista fantazja z rombami

Wysoki placek z Wielkopolski pokochają i duzi, i mali!

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 zimnego kostki masła
  • jajko
  • 3 + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 600 g jabłek
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier, np. brązowy do posypania
  • 2 łyżki mleka do posmarowania rombów z ciasta

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3 łyżki cukru, posiekane masło, jajko i wodę. Zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię,włóż do lodówki na 30 min.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, opakowaniem cukru waniliowego i cynamonem (około łyżki).

3. Natłuść okrągłą, niewysoką formę (taką, jak do tart). Ciasto podziel na 2 części.Pierwszą część rozwałkuj i wyłóż nim formę, na nim rozłóż jabłka.

4. Z reszty ciasta wytnij romby i udekoruj nimi placek.Wierzch posmaruj 2 łyżkami mleka i posyp cukrem, np.brązowym (ale może też być zwykły lub waniliowy). Piecz ok. 40-50 min w temperaturze 180ºC.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje