Złocista szarlotka

Pełna rozgrzewających przypraw

Czas przyrządzenia: 30 minut + pieczenie 45 minut
Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2/3 kostki zimnego masła
  • 3+2 łyżki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 600 g jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon, szczypta imbiru, anyż
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3 łyżki cukru, posiekane masło i wodę. Zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na 30 min.2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój lub grubo zetrzyj. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i przyprawami.3. Natłuść formę do tart. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą rozwałkuj i rozłóż w formie. Na cieście połóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij z niego kratkę i inne kształty (np. szablonem do pierniczków w kształcie śnieżnych gwiazdek), udekoruj wierzch. Piecz 40-50 min w temp. 180°C. Posyp cukrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje