Złocista wiśniowa krajanka

Złociste kruche ciasto z dodatkiem bezy i soczystych wiśni to prawdziwy rarytas. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj nasz przepis!

Złocista wiśniowa krajanka
Złocista wiśniowa krajanka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówkami w kształcie haka, a po chwili dodaj żółtka. Miksuj do utworzenia się jednolitej kuli, dosypując w razie potrzeby więcej mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 st. Natłuść formę do pieczenia (lub wyłóż ją pergaminem). Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół. Jedną połową wylep spód formy i gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem.

3. Na spód wyłóż równomiernie wiśnie i posyp je 2 łyżkami cukru. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dosypuj powoli 1/2 szkl. cukru. Miksuj, aż kryształki się rozpuszczą. Na koniec wmieszaj do piany mąkę ziemniaczaną. 

4. Pianą cienko posmaruj wiśnie. Pozostałe ciasto rozkrusz w palcach lub zetrzyj na grube wiórki. Kruszonką posyp równomiernie pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut (kruszonka powinna ładnie się zrumienić). Ostudź, przed podaniem posyp cukrem pudrem, pokrój na porcje, udekoruj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas