Złociste rulony ze śledziem

Dla miłośników dań rybnych.

Składniki

  • po 5 łyżek mąki ryżowej i kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mleka roślinnego, np. ryżowego
  • 1/4 szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 płaty śledziowe solone
  • 5-6 łyżek rzeżuchy
  • 2 łyżki kiełków brokuła
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • ocet
  • cukier
  • mleko do moczenia śledzi
  • pieprz
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

1. Śledzie pokrój, włóż do mleka. Po 90 min opłucz je, skrop octem, posyp cukrem. Posmaruj olejem. Serek wymieszaj z posiekaną rzeżuchą i 2/3 porcji kiełków, dopraw szczyptą pieprzu. 

2. Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z kurkumą i szczyptą soli. Dolej mleko roślinne, wodę oraz 2 łyżki oleju. Wbij jajka. Zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut. 

3. Patelnię mocno rozgrzej (ew. lekko natłuść), wlewaj porcje ciasta i smaż z obu stron na rumiano. Przygotowane naleśniki owiń folią, wstaw do ciepłego piekarnika. 

4. Naleśniki posmaruj serkiem. Rozłóż na każdym po porcji śledzia. Zwiń w rulony. Każdy pokrój na 3 części. Udekoruj kiełkami. Podawaj na zimno lub krótko podgrzane w piekarniku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje