Złota tarta

Ciasto w sam raz na jesienne popołudnie

Składniki - ciasto

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka zimnej wody (ew. na dekoracje z ciasta – potrzebna jest dodatkowo połowa porcji ciasta).

Składniki - nadzienie

  • 180 g mleka skondens. niesłodzonego
  • 425 g purée z dyni
  • 140 g brązowego cukru
  • po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta posiekaj nożem, bardzo krótko zagnieć. Owiń w folię i włóż na 30 min do lodówki. Następnie ciastem wyłóż formę do tart, obciąż je i podpiecz na złoto. Ostudź. 

2. Połącz składniki nadzienia (mieszając ręcznie lub delikatnie mikserem). Wylej na spód. Podpiecz 10 min. W tym czasie rozwałkuj resztę ciasta, jeśli robisz dekoracje i wycięte kształty. Wyjmij tartę, ułóż je krańcach ciasta. Piecz dalej w 180 st. C ok. 40 min do ścięcia nadzienia. Jeśli ozdoby zaczną się za bardzo przypiekać, nakryj je folią aluminiową (nie dotykając nią do nadzienia). 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje