Zraziki z korniszonami i cebulką

Posmakują wszystkim domownikom!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 kotletów schabowych
  • 6 plasterków bekonu
  • 6 korniszonów
  • 2 cebulki dymki
  • 3 łyżki cebulek perełek z octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki, np. gryczanej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej
  • kozieradki lub szczypta kminku
  • po 3 listki laurowe i ziela angielskie
  • sól
  • po 2 łyżki oleju i masła klarowanego

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Delikatnie ugnieć palcami. Natrzyj solą z jednej strony, a z drugiej papryką wymieszaną z kozieradką. Złóż w stosik, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min. 

2. Bekon, korniszonki i cebulki perełki posiekaj na drobniutkie kawałeczki. Cebulki dymki oraz czosnek obierz, posiekaj. 

3. Każdy plaster mięsa, od strony z papryką, posmaruj musztardą. Połóż na niej po porcji bekonu, korniszonków i cebulek perełek. Zwiń w ścisłą roladkę i zepnij wykałaczką. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż zraziki po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. 

4. Zagotuj 1,5 szkl. wody z listkami i zielem angielskim. Możesz dodać do niej 1 łyżkę masła. Do wody włóż zraziki i cebulę z czosnkiem. Zmniejsz ogień i duś mięso pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, wymieszaj 3-4 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki pszennej. Wlej odrobinę sosu z duszenia mięsa, by śmietana się zagrzała, wymieszaj i wlej z powrotem do mięsa. Duś kolejne 5-8 minut. Podawaj np. z ziemniakami lub z kaszą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje