Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

Doskonałe na niedzielny obiad

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny zrazowej
  • 4 jajka
  • 4 niewielkie ogórki kiszone
  • 20 dag bekonu w kawałku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej
  • 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • 10 kawałków suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku

Reklama

Przygotowanie:

1. Plastry mięsa rozbij przez folię jak najcieniej. Oprósz je solą, pieprzem, oregano i posmaruj musztardą.

2. Jajka ugotuj na twardo. Bekon pokrój w osiem słupków, ogórki wzdłuż na pół. Przy krótszym brzegu połóż obrane jajko, a wokół niego bekon i ogórki. Zwiń ciasno i zepnij wykałaczkami.

3. Obsmaż zrazy z każdej strony na oleju na dużym ogniu.

4. W garnku zagotuj bulion, do wrzącego włóż obsmażone mięso, grzybki i duś, aż mięso będzie kruche.

5. Na patelni po zrazach podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku. Przełóż do garnka z mięsem.

6. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz tradycyjnie zagęścić sos mąką lub zmiksować na gładko sos z grzybami.

Dowiedz się więcej na temat: zrazy | koszt | przepis | ogórki | jaja | bekon

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje