Zrazy z grzybami

Pomysł na doskonały obiad.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1,10 kg wołowiny na zrazy,
- 3 dag mąki,
- 4-5 dag suszonych grzybów,
- 15 dag szynki wędzonej,
- 8 dag papryki konserwowej,
- 2 jajka ugotowane na twardo, mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki śmietany,
- tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami.
2. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia do zrazów dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku. Podawać z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą lub z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami. Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 610 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wołowina | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje