Zrazy z kopytkami

Zrazy podane z kopytkami to pomysł na wyśmienity obiad

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki - zrazy

  • 5 porcji (plastrów) polędwicy wołowej
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • masło
  • sól
  • pieprz

Składniki - kopytka

  • 2 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • jajo
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso rozbić, obsmażyć. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Do mięsa dodać cebulę, wlać śmietanę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec dolać wino. 

2. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto. Uformować wałek, kroić w ukośne kawałki. Gotowe kopytka wkładać partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu kilka minut. Odcedzić. Zrazy podawać z kopytkami ziołowymi i surówkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje