Zupa brokułowa

Zdrowa i sycąca

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj brokuły oraz ziemniaki. Duś razem kilkachwil. Posyp cukrem. Zalej bulionem. Doprowadź dowrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. 
3. Ugotowane do miekkości warzywa zdejmijz ognia. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Pozostałe jarzyny zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Mocno podgrzej. Przyprawsolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można ją podać np. grzankami albo groszkiem ptysiowym

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas