Zupa cebulowa

Tradycyjna, francuska zupa.

Zupe podaj z grzankami
Zupe podaj z grzankami123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg cebuli
  • 3-4 dag masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup
  • półtora kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
  • grzanki do posypania zupy

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Masło stop na patelni, zrumień cebule.

2. W rondlu zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody. Włóż cebule, gotuj 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj przyprawę do zup, wymieszaj.

Zdejmij z ognia, wlej białe wino, przypraw do smaku solą i pieprzem. Cukier stop na patelni na małym ogniu.

Karmel dodaj do zupy, dobrze wymieszaj. Ew. jeszcze przypraw. Podawaj z grzankami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas