Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

Zimowa rozgrzewka!

Zupa cebulowa z białym winem
Zupa cebulowa z białym winemmateriały prasowe

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.  

Aromatyczne, sycące zupy często pojawiają się we wspomnieniach kuchni, jaką przygotowywały nasze mamy i babcie. Gdy z dużego garnka unosiła się gorąca para, cały dom wypełniał zapach kompozycji warzyw, przypraw i mięs. Pyszne zupy od zawsze kojarzyły się z tradycyjnym, rodzinnym obiadem. Smakowite, proste w przygotowaniu - warto gotować je każdego dnia. Rozgrzewają, dostarczają wartościowych składników i stawiają na nogi.  

Na sezon zimowy Proste historie proponują prawdziwą eksplozję smaków! Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, chrupiących grzanek i sera, to prosty sposób na przepyszny lunch czy rozgrzewający obiad po całym dniu spędzonym w pracy. Dzięki Prostym historiom, prawdziwie domowe aromaty w kilka chwil zagoszczą w twojej kuchni, a wyjątkowy smak rozgrzewającej zupy nastroi pozytywnie - na przekór zimowej aurze za oknem.

Składniki:

· 1 opakowanie zupy cebulowej z grzankami np. Proste historie

· 4 średnie cebule

· 4 łyżki oleju

· 1 łyżka suszonego tymianku

· 150 ml białego wina

· 4 liście laurowe

· 2 ząbki czosnku

· ser typu gruyere

· cukier, sól i pieprz

Przygotowanie:

1. 4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina.

2. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową np. Proste historie oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere.

3. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas