Zupa cebulowa z grzanką

Klasyczna francuska zupa cebulowa w nieco uproszczonej wersji rozgrzewa, syci, smakuje wybornie, powstaje z łatwo dostępnych składników, a dzięki zawartości cebuli skutecznie wspiera odporność.

Wbrew pozorom zupa cebulowa jest bardzo delikatna w smaku
Wbrew pozorom zupa cebulowa jest bardzo delikatna w smaku123RF/PICSEL

1. Cebule i pory kroimy w półtalarki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.

2. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy w garnku kilka minut na łyżeczce masła, dodajemy cebule, pory i czosnek, smażymy wszystko razem ok. 5 minut, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, pod koniec gotowania rozprowadzamy w zupie trójkącik serka i doprawiamy całość.

3. Zupę blendujemy na gładki krem. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. 

4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy 1-2 grzanki, dekorujemy zieleniną (np. rozmarynem).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas