Zupa cykoriowa z kalarepą

Jedna porcja to tylko 200 kcal.

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 cykorie
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 średnie ziemniaki i kalarepki
  • 3 łyżki
  • płatków ryżowych
  • 1 szkl. mleka sojowego
  • 3 tosty z pieczywa z mąki z grubego przemiału
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania

Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Cykorie umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki i kalarepki obierz, opłucz, potnij w kostkę. Rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw. Smaż 2-3 minuty. Zalej 2 szkl. wody. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 25 minut. Tosty pokrój w kosteczkę. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C (góra i dół), by ładnie się zrumieniły. W połowie czasu pieczenia grzanki przemieszaj. Miękkie warzywa wymieszaj z płatkami ryżowymi i mlekiem. Zagotuj. Zmiksuj na gładko. Zupę przypraw do smaku sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z grzankami.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje