​Zupa fasolowa po wenecku

Z makaronem.


Składniki:

  • 200 g suchej fasoli Borlotti
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • Sól, pieprz

Reklama

Składniki:

Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchewki w plasterki, selera w kostkę. Rozmaryn drobno pokroić. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku. Smażyć cebulę i pozostałe warzywa oraz połowę rozmarynu przez 3 minuty. Dodać fasolę i bulion, gotować 1,5-2 godziny. 4 łyżki oliwy rozgrzać i przesmażyć czosnek i pozostały rozmaryn, przecedzić

Połowę zupy zmiksować i z powrotem dodać do reszty. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę doprawić solą i pieprzem oraz aromatyzowaną oliwą. Podawać z makaronem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje