Zupa grzybowa

20 dkg świeżych grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dkg cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 25 minut, z czego 16 min samego gotowania.

Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będzie naczynie żaroodporne o pojemności dwóch litrów. Cebulę należy pokroić w kostkę, dusić w oleju przez 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w paski grzyby i przyprawy, po czym dusić pod przykryciem przez następnych 5 minut. Dodać mąkę, dobrze wymieszać. Dolać litr gorącego rosołu. Gotować pod przykryciem przez 8 minut - odwrócić naczynie o 180 stopni po 4 minutach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas