Zupa grzybowa zabielana

Doskonale smakuje także z kaszą krakowską ugotowaną na gęsto.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 4-5 dag suszonych prawdziwków,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 pojemniczek śmietany kremówki

Przygotowanie:

1. Grzyby umyć, zalać 1,5 l wody, moczyć 3-4 godziny.
2. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie (40 minut). Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i dodać do grzybów po 20 minutach gotowania (włoszczyznę można pokroić na grube kawałki). Gotowy wywar przecedzić. Grzyby pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do wywaru.
3. Gotową zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Powoli, ciągle mieszając, wlewać do pozostałej zupy. Można podawać z łazankami lub kluskami kładzionymi. Taka zupa doskonale smakuje także z kaszą krakowską ugotowaną na gęsto.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | zupa | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje