Zupa gulaszowa

Pikantna i aromatyczna.

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Łopatkę, cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz paprykę w całości około 40 minut. Wyjmij ją z piekarnika, włóż do garnka, przykryj i poczekaj, aż wystygnie. Wtedy łatwo zdejmiesz z niej skórkę. Pokrój ją w kostkę. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą.

Reklama

2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż łopatkę, aż będzie rumiana. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, zeszklij ją. Wlej do garnka wodę, dodaj pokrojoną paprykę, fasolę i kukurydzę z puszki, słodką paprykę, pieprz kajeński, sól i pieprz. Gotuj 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki kiszone. Po kilku minutach gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Całość gotuj kilka minut.

3. Do takiej zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony, szczyptę ostrej papryki, chilli i odrobinę czuszki. Dzięki temu powstanie ostra zupa węgierska, którą można podawać z chipsami lub razowym pieczywem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje