Zupa jarzynowa z grzankami

Po zimnym dniu nic mi tak nie poprawia humoru, jak talerz tej zupy pełnej warzyw.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek (ok. 10 dag) selera
  • 4 ziemniaki
  • 80 dag groszku z puszki
  • pieprz i sól
  • grzanki z pszennego pieczywa

Reklama

Składniki:
1. Mięso umyj , włóż do garnka. Zalej wodą.  Potem wrzuć ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe oraz natkę. Gotuj dalej ok. 30 minut.

2. W tym czasie warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę. Groszek przełóż na sitko, zaczekaj, aż ocieknie z zalewy.

3. Do gotującego się wywaru włóż pokrojone ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę. Gotuj 15 minut. Groszek dodaj do zupy 5 minut przed końcem gotowania.

Każdą porcję zupy posyp garścią pszennych grzanek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje