Zupa - jednogarnkowy superfood

Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood. Wielką fanką zup jest dietetyk Amy Rains.

Zupa z batatów
Zupa z batatów123RF/PICSEL

Dietetyk Amy Rains podkreśla, że z przyjemnością odkrywa przepisy na niewymagające, a zarazem pełnowartościowe potrawy. W myśl zasady: minimum wysiłku, minimum sprzątania, maksimum korzyści. Daniem, które idealnie spełnia te kryteria jest zupa.

W swojej książce kucharskiej "One-Pot Gluten-Free Cooking" dietetyk proponuje przepis na zupę z fasoli i słodkich ziemniaków, wzbogaconą sypkim złotem, czyli kurkumą.

Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 łyżki oleju z awokado, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę posiekanego imbiru, 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków, puszkę czarnej fasoli, puszkę krojonych pomidorów, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczkę mielonego kminu, łyżeczkę soli morskiej, 3 szklanki bulionu warzywnego, szklankę mleka kokosowego, sok z dwóch limonek, posiekaną kolendrę.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, imbir i słodkie ziemniaki - całość smażymy przez 4-5 minut. Następnie dodajemy fasolę, posiekane pomidory, kurkumę, kminek i sól. Na koniec dolewamy bulion. Zupę doprowadzamy do niewielkiego wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-12 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki i mleko kokosowe. Miłośnicy zup w postaci kremu mogą ją zblendować.

Takie danie to skarbnica składników odżywczych. Zaczynając od oleju z awokado, który jest źródłem witamin C, E i kwasów tłuszczowych. Imbir poza ostrym, orzeźwiającym smakiem wpływa zbawiennie na układ trawienny, uznawany jest również za naturalny antybiotyk. Słodkie ziemniaki są bogate w magnez oraz błonnik, który zbawiennie wpływa na zdrowie naszego układu trawiennego. Zaś czarna fasola to doskonałe źródło białka. Poza tym, jest również bogata w żelazo, magnez, wapń, dostarcza także witaminy A, D i B12.

Gwiazdą wśród przypraw tej potrawy jest kurkuma, jednak warto podkreślić również walory kminu. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają moczopędnie oraz napotnie. (PAP Life)

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas