Zupa kalafiorowo - brokułowa

Zmiksowana smakuje tak samo dobrze.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (np. korpus i skrzydełka)
  • 2 marchewki
  • pół kalafiora
  • 1 mały brokuł
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża natka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Porcję rosołową umyj starannie, wrzuć do garnka i zalej 6 szklankami wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę.

Reklama

2. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oczyść połówkę kalafiora oraz brokuł. Podziel na małe różyczki. Pietruszkę obierz i drobno posiekaj.

3. Przygotowane warzywa wrzuć do gotującego się wywaru. Gotuj 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Opłucz je i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem 10-15 minut. Usuń porcję rosołową.

4. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Przygotuj rumianą zasmażkę. Dodaj ją do zupy. Na koniec całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem udekoruj natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje