Zupa koperkowa

Z grzankami.

Składniki:

Reklama

- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por,
- 3 duże ziemniaki,
- sól, pieprz,
- 2 kostki rosołowe,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 0,75 kg kostki cielęcej,
- 2 pęczki kopru,
- 1 łyżka maki,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 5 kromek chleba tostowego,
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Kostki cielęce zalać 2 lt zimnej wody i gotować na wolnym ogniu aż szumowiny się nie zbierają (usuwać je na bieżąco). Po tym czasie dodać oczyszczone marchewki, pietruszkę i pora, doprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć kości i dodać obrane i pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować, zagotować, dodać posiekany koper i zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Podawać z grzankami. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i usmażyć na zloty kolor na rozgrzanym maśle.
Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 8 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje