Zupa-Krem z dyni na ostro

Dobry sposób na dynię.

Składniki na 8 porcji
1 kg miąższu z dyni
1 l bulionu warzywnego
1 biała części pora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki posiekanego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
pieprz kajeński do smaku
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie 30 min.

Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Pora, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodaj dynie, posyp kminkiem, pieprzem kajeńskim i dodaj posiekany drobno imbir (lub mielony) i smaż jeszcze przez chwilkę. Przełóż wszystko do garnka, zalej bulionem i ugotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem. Każdą porcję udekoruj śmietaną i posyp delikatnie z wierzchu pieprzem kajeńskim.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: zupa-krem | zupa | dynia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje