Zupa krem z kurek i czosnku

Sezon na grzyby trwa. Przygotuj z nich pyszną i aromatyczną zupę

Składniki

  • 800 ml wody
  • 20 dag kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • Pieprz czarny mielony np. Appetita
  • Papryka słodka np. Appetita
  • Pietruszka suszona nać np. Appetita
  • Gałka muszkatołowa np. Appetita

Sposób przygotowania

Oczyść kurki, obierz i umyj czosnek oraz ziemniaki. Większe grzybki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z oliwą, wrzuć czosnek do zrumienienia, dodaj większą część kurek, następnie ziemniaki i podsmaż całość przez ok. 5-6 minut. Dolej wodę, przypraw do smaku pieprzem Czarnym, papryką słodką i gałką muszkatołową  i gotuj przez  20 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj. Wlej zupę do talerzy, ułóż po kilka kurek. Posyp pietruszką.

Reklama

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje