Zupa meksykańska

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki
  • czosnku
  • puszka pomidorów
  • krojonych
  • 1/2 papryczki chili
  • słodka papryka
  • 15 dag fasoli
  • czerwonej
  • 10 dag kukurydzy
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • czosnek granulowany
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewki, papryczkę chilli i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dołóż mięso pokrojone w drobną kostkę. Chwilę podsmaż i zalej wodą. Dodaj fasolę czerwoną, kukurydzę oraz fasolkę szparagową.

2. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz podgrzaną wcześniej na patelni słodką i ostrą papryką w proszku. Gotuj pod przykryciem, aż mięso i warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj pomidory z puszki, cukier i śmietanę. Gotuj jeszcze 15 minut.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje