Zupa mniszkowa
Z mniszka można przygotować nie tylko syrop.
Zupa z mniszka123RF/PICSEL
Składniki
- 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego (przed kwitnieniem)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- ziele angielskie
- łyżka masła
- śmietana
- kilka plasterków miękkiego żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1 Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, podgrzej, dodaj warzywa, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut. Odstaw z ognia, przestudź, przecedź.
2 Liście mniszka opłucz, zalej wodą z łyżką soli, odstaw na 15 minut. Odcedź, posiekaj, wrzuć do wywaru, gotuj 3 minuty. Przed podaniem dodaj ser żółty pokrojony w małe kawałki, zalej bardzo gorącą zupą. Podawaj ze śmietaną.