Zupa mniszkowa

Z mniszka można przygotować nie tylko syrop.

Składniki

  • 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego (przed kwitnieniem)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
  • śmietana
  • kilka plasterków miękkiego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1 Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, podgrzej, dodaj warzywa, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut. Odstaw z ognia, przestudź, przecedź.

Reklama

2 Liście mniszka opłucz, zalej wodą z łyżką soli, odstaw na 15 minut. Odcedź, posiekaj, wrzuć do wywaru, gotuj 3 minuty. Przed podaniem dodaj ser żółty pokrojony w małe kawałki, zalej bardzo gorącą zupą. Podawaj ze śmietaną.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje