Zupa na szybko

Chciałabym, żeby mój synek zjadał co dzień coś ciepłego, ale wolę iść z nim do parku,niż gotować. Czy mogę zrobić mu zupę na kostce rosołowej?

Zupy dla dzieci powinno się jednak gotować na mięsie, najlepiej drobiowym lub cielęcym i na świeżych albo mrożonych jarzynach.
Zupy dla dzieci powinno się jednak gotować na mięsie, najlepiej drobiowym lub cielęcym i na świeżych albo mrożonych jarzynach. 123RF/PICSEL

Niestety kostki - zarówno drobiowe, jak wołowe czy warzywne - nie są zdrowe nawet dla dorosłych, a co dopiero dla dzieci. Przede wszystkim ich związek z mięsem i warzywami jest znikomy.

Składają się głównie ze szkodliwego glutaminianu sodu, odrobiny innych przypraw i dużej ilości soli. Dlatego zupy dla dzieci powinno się jednak gotować na mięsie, najlepiej drobiowym lub cielęcym i na świeżych albo mrożonych jarzynach.

Jeśli tych składników będzie wystarczająco dużo, otrzymamy smaczny i zdrowy wywar - doskonałą bazę, z której można szybko robić różne zdrowe zupy.

Porcję na dwa dni wystarczy przechować w lodówce, a resztę w zamrażalniku. Choć gotowanie trwa dłużej, niż zalanie kostki rosołowej porcją wrzątku, korzyści dla zdrowia malca są nieporównanie większe.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas