Zupa paprykowa

Pyszna i sycąca

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2–3 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 tosty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 600 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • słodka papryka w proszku
  • sól

Sposób przygotowania

Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Suszone pomidory drobno pokrój. Papryki oczyść, opłucz i potnij na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Tosty pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut. Potem dodaj do nich świeże i suszone pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Dołóż tosty. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje