Zupa pokrzywowa

Wypróbuj zapomniany przepis.

Składniki

  • 30 dag świeżej pokrzywy
  • 20 dag wołowiny (np. antrykot) i 3 skrzydełka kurczaka
  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1 Wołowinę i skrzydełka kurczaka opłucz, zalej trzema szklankami wody, zagotuj. Odstaw z ognia, zalej łyżką zimnej wody, by odtrącić szumowiny. Zbierz je i wyrzuć. Wywar gotuj na dużym ogniu 10 minut.

Reklama

2 Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru, gotuj 1,5 godziny. Odstaw z ognia, wyjmij warzywa. Pokrzywę (młode listki z łodygami) dokładnie opłucz, odsącz i posiekaj w kostkę. Wrzuć do garnka z wywarem, gotuj kilka minut. Do zupy możesz dodać kilka łyżek jogurtu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje