Zupa pokrzywowa
Wypróbuj zapomniany przepis.
Zupa z pokrzyw123RF/PICSEL
Składniki
- 30 dag świeżej pokrzywy
- 20 dag wołowiny (np. antrykot) i 3 skrzydełka kurczaka
- marchewka
- seler
- pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1 Wołowinę i skrzydełka kurczaka opłucz, zalej trzema szklankami wody, zagotuj. Odstaw z ognia, zalej łyżką zimnej wody, by odtrącić szumowiny. Zbierz je i wyrzuć. Wywar gotuj na dużym ogniu 10 minut.
2 Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru, gotuj 1,5 godziny. Odstaw z ognia, wyjmij warzywa. Pokrzywę (młode listki z łodygami) dokładnie opłucz, odsącz i posiekaj w kostkę. Wrzuć do garnka z wywarem, gotuj kilka minut. Do zupy możesz dodać kilka łyżek jogurtu.