Zupa pomidorowa z fetą

W nowej odsłonie.

Składniki na 6 porcji:

- 1 porcja włoszczyzny,
- 1cebula,
- ćwiartka kurczaka,
- 50 dag pomidorów,
- 10 dag drobnego makaronu (gwiazdki),
- 1 opakowanie miękkiej fety (ok. 30 dag),
- 1 szklanka pełnego mleka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka maki,
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 1 - 2 goździki,
- 3 - 4 gałązki tymianku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- ziele angielskie,
- szczypta cynamonu,
- cukier, pieprz, sol;

Reklama

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać, pokroić na grubsze kawałki. Kurczaka opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka razem z włoszczyzną. Dodać obraną i naszpikowaną goździkami cebulę, listki laurowe, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Wlać 1,5 litra wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 - 60 minut. Bulion przecedzić.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać obrane ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zmiksować na piure, włożyć do gotującego się bulionu i zagotować mieszając. Jednocześnie w dużej ilości osolonego wrzątku ugotować al dente drobny makaron, odcedzić.
3. Połowę fety włożyć do miseczki, roztrzepać z wlewanym stopniowo mlekiem tak, aby nie było grudek. Następnie wymieszać z łyżką maki. Do masy serowej dolać kilka łyżek gorącej zupy pomidorowej, wymieszać, po czym wlać stopniowo do garnka z zupą. Zupę zagotować caly czas mieszając. Doprawić do smaku bardzo małą szczyptą cynamonu, cukrem oraz ewentualnie solą i pieprzem.
4. Do gotującej się zupy włożyć ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać razem przez 1 - 2 minut, uważając aby makaron się nie rozgotował. Resztę fety pokroić w kostkę. Zupę wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej porcji włożyć kilka kostek fety. Posypać świeżymi listami tymianku i podawać.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | pomidory | feta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje