Zupa porowo-serowa

Pyszna i sycąca

Składniki

  • 3 średnie pory (tylko białe części)
  • 30 dag sera camembert
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • po 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Pory oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż pory, smaż razem jeszcze 5 minut, aż staną się miękkie. Wtedy zmiksuj podsmażone składniki na gładką masę. Ser pokrój w kostkę, wrzucić do malaksera. Dolej śmietanę i dobrze zmiksuj. Potem do masy serowo-śmietanowej dolej białe wino, bulion, 2 szklanki wody oraz mąkę wymieszaną z 4 łyżkami zimnej wody. Całość dolej do zmiksowanych porów. Mieszając, gotuj ok. 5 minut, aż ser zupełnie się rozpuści. Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Udekoruj według uznania. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki albo pszennymi grzankami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje