Zupa rybna biała

Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler.

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% np. "Piątnica"
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30% 
  • 1 ½   litra wody
  • 100g marchwi
  • 70g selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 średni pomidor
  • 700g fileta z dorsza
  • 1 łyżka mąki
  • 50g pora (jasna część)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Reklama

Sposób przygotowania:


Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do garnuszka. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje