Zupa rybna z bakaliami i mleczkiem kokosowym

Delikatna i pożywna zupa... koniecznie spróbuj!

Składniki

  • 200 g filetu z dorsza
  • 100 g migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 100 g żurawiny np. Bakalland
  • 100 g rodzynek np. bursztynowych Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 1 kostka masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na bulion warzywny

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki rybę i wszystkie składniki jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy wszystko na małym ogniu i dodajemy śmietanę oraz bakalie. Wszystko przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. 

Przepis na bulion warzywny: Cebule obieramy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu aż będą dobrze przypieczone. W dużym garnku umieszczamy wszystkie warzywa i przyprawy, dodajemy cebulę, wlewamy wodę i łyżkę oleju, gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Gotowy bulion przecedzamy przez sitko, dokładnie odciskając warzywa, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje