Zupa rybna z pomidorami i pomarańczą

Zaskakujący smak!

Składniki:

  • 2 kg ryb morskich całych
  • 15 dag krewetek
  • włoszczyzna
  • puszka pomidorów
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 4 łyżki mąki
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • cebula
  • chilli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • pomarańcza
  • 6 ziemniaków
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ryby opłucz, spraw, odcinając głowy, ogony, płetwy, ości. Zalej je 1,5 litra wody, dodaj cebulę, czosnek, pokrojoną włoszczyznę, sok pomarańczowy, pomidory, natkę. Posól, gotuj godzinę na małym ogniu. Przecedź przez gęste sitko, mocno odciskając składniki. Filety rybne pozostałe po sprawieniu ryby odłóż do lodówki na czas gotowania ryby. Skrop je cytryną. Krewetki obierz ze skorupek.

Reklama

2. Do zupy wrzuć pokrojone ziemniaki. Po 10 minutach dodaj kawałki ryby, przyprawy, oliwę. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj krewetki, gotuj minutę. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj zielone oliwki. Podawaj z chlebem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje