Zupa selerowa z boczkiem

Smaczna i zdrowa.

Składniki

  • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
  • cały seler (korzeń)
  • 4 spore ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  •  łyżka oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml kremówki 36 proc.
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym.

Reklama

2. Dodajemy pokrojone ziemniaki i seler.

3. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Całość dokładnie miksujemy, dodajemy kremówkę oraz przyprawy: ostrą paprykę, kminek i gałkę muszkatołową. Całość przez chwilę gotujemy.

5. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu. Na patelni podsmażamy plasterki boczku i rozdzielamy na talerze.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje