Zupa serowo-cebulowa

Propozycja dla niejadków, która zachwyci niejednego dorosłego. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Połączenie sera z cebulą nie ma sobie równych.

Zupę można przygotować na kostce rosołowej, ale zdrowsza wersja zakłada wykorzystanie domowego bulionu
Zupę można przygotować na kostce rosołowej, ale zdrowsza wersja zakłada wykorzystanie domowego bulionu123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).

2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do bulionu, solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gdy cebule i ziemniaki staną się miękkie, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. 

3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas