Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

Smaczna i sycąca

Składniki

  • czosnek – 1 główka
  • ziemniaki – 4 szt.
  • bulion warzywny – ok. 1,5 l
  • masło – 2 łyżki
  • wędzony boczek – 50 g
  • ser żółty np. Radamer Serenada – 100 g
  • śmietana słodka 18% – ok. 125 ml
  • świeża bagietka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,  następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.

Reklama

Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje