Zupa skandynawska z grochem

Posypana szynką i prażoną cebulką.

Składniki

  • 5–6 średnich ziemniaków,
  • 1/2 szkl. żółtego łuskanego grochu
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 6 łyżek prażonej cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ziemniaki zrumień na 1/2 oliwy. Następnie wraz z włoszczyzną i grochem włóż je do garnka. Wlej 6-7 szkl. wrzącej wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj 30 minut. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj do zupy. Przypraw ją solą, pieprzem i imbirem. Wyjmij 1/3 ziemniaków i grochu. Resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj. Szynkę pokrój w kostkę. Zupę wymieszaj z odłożonymi warzywami. Posyp szynką, natką i prażoną cebulą. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje